Vikingasmycken

Visste du att man på Djursten på Gräsö hittade en tillplattad (ej klippt) armbygel som hembygdsföreningen senare låtit göra till ett stelt armband. Detta armband såldes tidigare i Djurstens Kafé vars verksamhet f.n. är nedlagd. Är du intresserad av detta armband hänvisar vi till hembygdsföreningen (vad jag förstår har det inte producerats sedan 2008). Det finns också tillverkning av armband med samma mönster som säljs i t.ex. England men där är stämplingen av trianglarna så perfekta att man undrar om det har gjorts för hand... jämför med bilden på originalarmbygeln lite längre ned i texten.

Vi tillverkar ringar, hängsmycken, örhängen och armband (dock inga stela armband) i silver ofta med det triangulära mönstret som förekommit kring vikingatid och tidigare.

Armbygeln från Gräsö (Djursten) finns numera i Statens Historiska Museums samlingar. Armbygeln från Gräsö var inte klippt enligt kontakt med museet men den hade däremot blivit utplattad (se bilden nedan).

De vikingatida armbyglarna av silver ingår ofta i skattfynd, tillsammans med silvermynt och klippta bitar av silver, så kallat hacksilver. Eftersom ekonomin under vikingatiden fortfarande var baserad på byteshandel (mynt hade inget monetärt värde) så vägdes silver och byttes mot andra varor. Ofta var även mynten klippta i mindre delar. Armbyglarna var antagligen ett sätt att hantera silver och det har visat sig att byglarna också är anpassade efter det viktsystem som vikingarna använde.

Ornamentiken på armbygeln är punsad (stämplad). Dekorationsmetoden att stämpla in ornament är uråldrig och utbredd. Ornametiken och själva bygelns utformning varierar lite mellan olika områden. Jag har fastnat för den stämplade triangeln med tre upphöjda prickar, ett enkelt mönster men ganska effektfullt. Hembygdsföreningen har tidigare sålt ett armband som de låtit göra efter fyndet på Djursten och det armbandet är stängt, d.v.s. utan öppning.

Vi tillverkar armband som är öppna och med olika typer av design men där triangeln är dominerande  - med eller utan infattade stenar. Fyndplatser med denna typ av armband/armbyglar och annan utformning har hittats på varierande platser i Sverige t.ex. Uppland och på Gotland. Vi designar och tillverkar även örhängen, hängen, halsband, prydnadssaker m.m. med detta mönster - men också med det formspråk som fanns på den tiden - ofta sammanvävt med den egna stilen vi har.

En bred vikingaring från silverstenen.com.